Over deze site

Waarom een Universele Verklaring van de Rechten van de Fietser? Eigenlijk is het heel simpel: Wij fietsers willen niet als tweederangs burgers behandeld worden.

Met onze keuze voor een klein, licht en zuinig voertuig ontlasten wij de infrastructuur, vervuilen de lucht niet, reduceren het energiegebruik, maken geen herrie en door gezonder te leven brengen we zorgkosten en ziekteverzuim omlaag. Het enige dat wij daarvoor terug willen, is niet achtergesteld worden.

De Rechten van de Fietser begonnen met een oproep op Twitter. Er kwam snel respons en binnen een paar uur was er een lijst van elf rechten. Deze verschenen diezelfde avond op FietsersAfstappen als Universele Verklaring versie 1.0. In de daarop volgende week kwamen steeds meer en steeds gedetailleerdere aanvullingen. Voor versie 2.0 werd dit alles samengevat in zeven rechten, elk met een toelichting. Naar aanleiding van een tip van de Fietsersbond is één van de zeven rechten verder uitgebreid, waardoor we nu op versie 2.1 zitten.

Deze site is niet bedoeld om het werk over te doen van de Fietsersbond, de Intercityfietser, Doorgaande Fietsroutes of soortgelijke initiatieven. Zeker in het geval van de Fietsersbond zou dat ook een schier onmogelijke taak zijn voor een paar twitteraars. Het doel van deze site is om kernachtig samen te vatten waar het om gaat: De fietser dient behandeld te worden als een volwaardige verkeersdeelnemer.