5. Fietsvoorzieningen en -infrastructuur behoren geschikt te zijn voor alle types fiets en fietser.

Er is een grote diversiteit aan fietsen op de weg, en die diversiteit neemt alleen maar toe. Denk aan bakfietsen, tandems, velomobielen, handbikes en fietsen met aanhanger. Toch worden fietsvoorzieningen en -infrastructuur nog steeds vrijwel geheel ontworpen voor de standaard stadsfiets. Dat is vaak erg onhandig, en leidt soms tot onverwachte blokkades in het fietspad.

Diezelfde diversiteit zien we bij de fietsers zelf. De fiets wordt gebruikt door mensen uit alle leeftijdscategorieën, door enthousiaste sporters, scholieren, recreanten en gehandicapten. Zij moeten allen veilig gebruik kunnen maken van de infrastructuur. Nutteloze paaltjes, slecht zichtbare hindernissen en wegdek dat slipgevaar oplevert zijn daarom uit den boze.

De schoolomgeving verdient extra aandacht. Kinderen hebben niet de ervaring en het verkeersinzicht van volwassenen, maar moeten wel vanaf jonge leeftijd veilig naar school kunnen fietsen. Hun ouders moeten hierop kunnen vertrouwen.

Diversiteit op het fietspad is een goede zaak. Het zorgt ervoor dat meer mensen van het fietsen kunnen genieten en maakt meer auto- en OV-ritjes overbodig.